Vanliga frågor & svar

  1. Var finner jag bruksanvisning eller information om min grill?
    • Svar:
    • Varje grill har en egen sida på vår hemsida. Skriv in ditt modellnummer i sökrutan längst upp i högra hörnet, eller bläddra igenom bilderna på våra aktuella eller utgångna modeller.

      Modellnummret på din gasolgrill står alltid på panelen där grillens vred sitter.

  2. Min grill är skev - vad är fel?
    • Svar:
    • I bruksanvisningen står att man:
      1. Kontrollera att grillen monteras på ett plant underlag.
      2. Montera grillens alla delar, löst, enligt monteringsstegen
      3. Dra åt skruvarna hårt först efter alla delar är löst monterade på sin plats.

      Om grillen blivit skev efter montering:
      Prova att lossa alla skruvar och justera grillen, därefter dra åt alla skruvar igen.

  3. Vad gör plåten över brännarna (flametamern) för nytta?
    • Svar:
    • Den så kallade flametamern har flera funktioner:
      - Förbättrar värmespridningen.
      - Skyddar brännaren mot fett och frätande marinader.
      - Håller kvar värme i grillen.

  4. Skall det vara lavasten i min gasolgrill?
    • Svar:
    • Till de flesta grillar skall det INTE vara lavasten.

      Värmefördelningen i de flesta nya gasgrillar sköts istället av flametamers (plåtar över brännarna) eller genom att gallren är tillverkade av kraftigt gjutjärn.

      Är din grill avsedd för lavasten följer det med när du köper din grill.

  5. Varför följer inte slangkopplingen med grillen?
    • Svar:
    • Dessvärre är det olika typer av kopplingar och gasoltuber i våra skandinaviska länder.

      Framför allt utav miljöskäl väljer Landmann att leverera gasolgrillarna utan slangkoppling.

      Att paketera 4 st olika kopplingar i en gasolgrillskartong, varav 3 st slängs anser vi vara allt annat än miljövänligt och ett enormt slöseri med material.

  6. Ger gasolgrillar inte grillsmak?
    • Svar:
    • Det är en myt att gasolgrillar inte ger grillsmak, blindtester visar att gemene man inte känner någon skillnad på grillat från kolgrill eller gasolgrill.

      Det är framför allt i förberedelserna med kryddor och marinad som ger smak. Och givetvis kvalitén på råvaran som grillas.

      Ett tips för att få extra röksmak i din gasolgrill är att använda dig av rökspån. Används framför allt i gasolgrillen då locket är stängt och man grillar indirekt. Läs mer om detta bland Landmanns tillbehör.

      http://www.landmann.se/tillbehor/rokflis-plankor/

  7. Var kan jag lära mig mer om gasol?
    • Svar:
    • Aga som tillverkar och säljer gasolutrustning har på följande länk en mycket informativ broschyr om gasol och gasolsäkerhet:

      http://myaga.se/gasol/sakerhet/

      http://myaga.se/gasol/grillning/sakerhetstips/

  8. Hur rengörs galler och stekplatta?
    • Svar:
    • SNABBRENGÖRING
      Efter avslutad matlagning körs grillen på högsta effekt i ytterligare 5 min. Stäng av grillen och skrapa av matresterna med hjälp av en grillgallerborste.

      Emellanåt bör dock grillen och gallren rengöras noggrannare.

      GJUTJÄRNSGALLER/PLATTOR
      Efter att ha avlägsnat matrester och flott enligt ovanstående metod smörjs gjutjärnet in med mat- eller olivolja, detta motverkar att det börjar rosta. Sköt om grillens gjutjärndelar precis som du sköter en gjutjärnsstekpanna.

      PORSLINSEMALJERADE GALLER/PLATTOR
      Dessa går att rengöra med en svamp eller diskborste. Man kan lägga dem i blöt (hett vatten med diskmedel) för att på så vis lösa upp matrester och flott. Man kan även rengöra dem i diskmaskin.

      INNAN GRILLNING
      Man bör olja in gallren måttligt för att det som grillas inte ska fastna. Man ska även hetta upp grillen och gallren ordentligt innan grillning, på så sätt får man även bort en hel del bakterier som kan bildas mellan grillningarna.

  9. Hur underhåller jag grillens brännare?
    • Svar:
    • Efter avslutad matlagning kör grillen på max i ytterligare 5 min. Stäng av grillen och skrapa av matresterna med hjälp av en grillgallerborste.

      GJUTJÄRNSBRÄNNARE
      Smörj in gjutjärnet med mat- eller olivolja, detta minskar rostangrepp. Man bör emellanåt lossa brännarna och rensa hålen med en piprensare eller ett litet borr då dessa kan täppas till.

      ROSTFRIA & ALUMINISERADE BRÄNNARE
      Emellanåt bör grillen rengöras extra noga. Lossa brännaren (se monteringsanvisningen hur man lossar brännare). Rengör brännaren inuti, se till att det inte finns t.ex. spindelväv eller dylikt . Rengör hålen på brännaren, använd en piprensare eller ett 1-2 mm borr. Man kan även föra på ett tunt lager matolja på dessa brännare.

  10. Hur varm skall grillen bli?
    • Svar:
    • Landmanns gasolgrillar med termometer är konstruerade för att grilla med locket stängt, därav sitter termometern på locket. En gasolgrill kommer som mest upp i 250°-300° grader. Denna temperatur skall man dock aldrig grilla i, den är mer lämplig till när man rengör grillen. Att använda grillen i dessa temperaturer kan t.o.m. skada grillen om man har locket stängt i mer än 5 min.

      Den vanligaste grilltemperaturen är ca 150°-200° grader. Det är ett stort temperaturintervall. Vilken temperatur man skall ha beror på vad man tänker grilla.

      TUNNARE BITAR
      T.ex. lövbiff, tunnare grillskivor runt 200°.
      Grillmetod: Direkt grillning.

      TJOCKARE OCH STÖRRE KÖTTBITAR
      Grillar man tjockare köttbitar t.ex. fläskfilé bör man hålla sig runt 150°. Riktigt tjocka köttbitar grillas sakta i en temperatur mellan 80 - 120 grader, gärna ihop med rökflis. Grillmetod: Indirekt grillning.

      Det ultimata hjälpmedlet för perfekt grillat kött är dock en köttermometer som mäter inre temperaturen på det som grillas.

      BLIR GRILLEN EJ VARM?
      1. Kontrollera slang kopplingar med såpavatten eller läckagesökningsspray. Uppstår det bubblor, efterdra alla kopplingar
      2. Kontrollera att termometern inte slutat fungera.
      3. Rengör brännaren (se avsnitt hur man rengör brännaren).

  11. Är gasolgrillar säkra?
    • Svar:
    • Gasolgrillar är väldigt säkra om man använder sig av sunt förnuft och kommer ihåg två enkla saker:

      1. När grillen inte används stängs gasolflaskan alltid av.

      2. Kontrollera att kopplingarna är ordentligt åtdragna och att de inte har torkat ut. Man kontrollerar på följande vis.

      VISUELL KONTROLL
      Böj slangen, blir det små sprickor måste slangen bytas mot ny.
      Kontrollera gummipackningen på regulatorn, är den uttorkad ska regulatorn bytas ut.

      SÅPVATTENTEST
      Vreden på grillen ska vara avstängda och gasolflaskans kran öppnas, därefter penslar man såpvatten eller läckagesökningsspray på kopplingarna. Blir det små bubblor någonstans är det otätt. Dra åt ordentligt eller byt ut defekta delar.

      Gasolen har dessutom en mycket speciell lukt som man tydligt känner vid ett läckage.

  12. Brännaren brinner inte på alla sidor?
    • Svar:
    • Om inte brännaren brinner på alla sidor prova följande.
      Hjälper inte det första steget gå vidare till nästa

      1. Stäng av brännaren och starta den igen.
      2. Knacka till på brännaren alt. blås lite så att gasen flyttas över.
      3. Rengör brännaren noggrant även invändigt och i hålen.
      4. Byt plats på brännarna om grillen har mer än en brännare.

      Skulle inget av stegen hjälpa kan det vara dags att införskaffa en ny brännare. Reservdelar finns att köpa via Landmanns webbutik eller beställas via lokal återförsäljare.

      http://store.landmann.se

  13. Varför tänder inte min grill?
    • Svar:
    • KONTROLLERA FÖLJANDE:

      1. Att det finns gasol i gasolflaskan.
      2. Att kranen är öppen på gasolflaskan.
      3. Kontrollera slangkopplingar med såpat vatten eller läcksökningsspray, uppstår det bubblor efterdra alla kopplingar. (läs hur ett såpatest går till under avsnittet såpatest)
      4. Kontrollera att gummipackningen är intakt på regulatorn.
      5. Böj slangen, blir det sprickbildningar så ska slangen genast bytas ut.

      PROVA ATT TÄNDA GRILLEN EFTER OVANSTÅENDE KONTROLLER.

      Tänder inte grillen, prova att tända med en braständare (lite längre tändare).
      Tänder grillen - kontrollera följande:
      Elektrisk tändning (Batteritändning)
      1. Kontrollera att batteriet sitter i och fungerar.
      2. Kontrollera att tändsladden sitter i korrekt.
      3. Börja först torka av tändnålen med ett papper.
      4. Justera tändnålen så den är riktad mot ett hål på brännarens kant, den skall vara ca 2-3 mm från brännaren (gäller endast grillar med elektrisk tändning och lavastensgrillar).
      Piezo eller integrerad piezotändning (mekanisk tändning ni vrider eller trycker och det blir en gnista)
      1. Kontrollera att tändsladden sitter i korrekt.
      2. Börja först med att torka av tändnålen med ett papper.
      3. Justera tändnålen så den är riktad mot ett hål på brännarens kant den skall vara ca 2-3 mm från brännaren (gäller endast grillar med elektrisk tändning och lavastensgrillar).
      Tänder inte grillen kontrollera följande:

      1. Rengör brännarna både invändigt och utvändigt. Använd en rostfri borste eller mässingsborste. Kontrollera hålen på sidan av brännaren, ta hjälp av en piprensare eller ett 2 mm borr.

      Hjälper inget av detta, kontakta din lokala Landmann återförsäljare.

  14. Hur gör man ett såpatest?
    • Svar:
    • Börja med att blanda 50 % såpa och 50 % vatten. Pensla på såpblandningen på slangskarvar. Sätt på gasolen på gasolflaskan men inte på grillen. Kontrollera att alla vreden står på läge ”OFF”. Blir det små bubblor, dra åt slangkopplingarna och gör testet igen.
      Bubblar det inte läcker det inte, och då är det bara att börja grilla.

      Det finns också läcksökningsspray på marknaden. Följ tillverkarens instruktioner.

  15. Vilka gasolflaskor passar min grill?
    • Svar:
    • Alla gasolflaskor som börjar med P passar till regulatorerna som säljs i Sverige. T.ex.

      Plåtflaska
      P6 + P11

      Aluminiumflaska
      PA6 + PA11

      Kompositflaska
      PC5 + PK5 + PC10 + PK10